BIO

Matthijs IJgosse is freelance acteur, theatermaker en presentator. Hij studeerde in 2013 af aan de toneelschool in Arnhem, en werkt sindsdien in verschillende functies in een uiteenlopend werkveld.

THEATER
In het theater speelde hij regelmatig bij Toneelgroep Oostpool en Toneelschuur Producties, waar hij vaker samenwerkte met regisseurs Eline Arbo, Char Li Chung,  Olivier Diepenhorst, Sarah Moeremans en Timothy de Gilde. In 2012 richtte hij het collectief Moeremans&Sons op, waarmee hij jarenlang zelf voorstellingen maakte, produceerde en speelde. Verder op zijn C.V.: Collectief Walden, Toneelgroep Maastricht, Tg Ilay, het Pauperparadijs, Suburbia, Generale Oost en het Noord Nederlands Toneel. Hij speelde met deze gezelschappen veelvuldig op Oerol; de duinpan-voorstellingen-teller staat inmiddels op vijf.

Naast als acteur werkt Matthijs ook regelmatig als docent en regisseur. Bij Bellevue regisseerde hij de bejubelde voorstelling Hendrik IV, en met Collectief Blauwdruk maakte hij in het Amsterdamse Bostheater de festivalhits Recht op de Hemel en Ik hoop op zegen. Hij geeft les op de Arnhemse Toneelschool en de opleiding Muziektheater.

FILM, TV & PRESENTATIE
Matthijs werkt ook regelmatig voor film en televisie. Hij speelde in de internationale speelfilm A Certain Kind of Silence, van de Tsjechische regisseur Michal Hogenauer, en had rollen in de series Zes Dates en Suspicious Minds (VPRO), de corona-serie Toen wij de tijd hadden, Danni Lowinski, DNA en Flikken Maastricht. Vanaf 2014 was Matthijs zes jaar lang vaste presentator van het televisieprogramma de Buitendienst (NTR). Naast zijn televisiewerk treedt hij regelmatig op als presentator / moderator, bijvoorbeeld op het documentairefestival IDFA.